ČÚS-013-017 - Technické zhodnocení

Pro vyhledávání textu na stránce využijte klávesovou zkratku CTRL+F

Stáhni plný

Stáhni prázdný

Autor Ing. Pěva Čouková

21.3.2015 18:25

Ing. Pěva  Čouková

PLATÍ pro rok 2015

Technické zhodnocení 2015

 

Pořízení technického zhodnocení k  dlouhodobému majetku

 

Obecně z rozhodnutí účetní jednotky

 

Hranice pro hmotný dlouhodobý majetek je 20 000 Kč včetně.

 

Účetní odpisový plán je individuálně určen v měsících při pořízení majetku.

V případě technického zhodnocení je v účetnictví sečtena hodnota technického zhodnocení a pořizovací cena majetku a dále odečteny oprávky. Nový odpisový plán je počítán z této hodnoty podělením počtu zbývajících měsíců z odpisového plánu. Doba odepisování není prodlužována, pokud není individuálně rozhodnuto jinak. Měsíční odpisy jsou zaokrouhleny na Kč nahoru.

 

Daňové odepisování je zrychlené.

Lis náleží do druhé odpisové skupiny.

 

Odepisování je zahájeno v následujícím měsíci po zařazení majetku.

 

Varianta 1

 

Účetní operace:

  1. V květnu roku 2015 si účetní jednotka pořídila lis v hodnotě 30 000 Kč. Doba odepisování 30 měsíců.

  2. V srpnu 2015 bylo k lisu přikoupeno přídavné zařízení v hodnotě 28 000 Kč.

 

 

Účetní operace

Částka

v  Kč

MD

Dal

 

V roce 2015

 

 

 

1.

Pořízení lisu

30 000

 

 

2.

Zařazení lisu do používání květen 2015

30 000

 

 

3.

Účetní odpis červen - srpen

(i daňový prostřednictvím § 24 odst. 2/v ZDP)

30 000/30=1 000 x 3 měsíců

3 000

 

 

4.

Technické zhodnocení lisu srpen 2015

28 000

 

 

5.

Zařazení technického zhodnocení

28 000

 

 

6.

Pokračování v odepisování podle účetního plánu

 

 

 

 

 

  

Daňové řešení

 

Novela ZDP § 29:

(1) Vstupní cenou hmotného majetku se rozumí

f) hodnota technického zhodnocení podle § 33 odst. 1 dokončeného počínaje 1. lednem 2001 na hmotném majetku, jehož účetní odpisy jsou výdajem (nákladem) podle § 24 odst. 2 písm. v) bod 1, zvýšená o ocenění tohoto odpisovaného hmotného majetku; přitom odpisy pro účely tohoto zákona lze uplatnit jen do výše vstupní ceny snížené o dosud uplatněné účetní odpisy hmotného majetku podle §24 odst. 2 písm. v) bod 1.

  

Majetek

Pořizovací cena včetně TZ v Kč

Účetní odpisy v Kč

Daňové odpisy v Kč

lis

 

 

 

  

Varianta 2

 

Obecně z rozhodnutí účetní jednotky

 

Hranice pro hmotný dlouhodobý majetek je 20 000 Kč včetně.

 

Účetní odpisový plán je individuálně určen v měsících při pořízení majetku.

V případě technického zhodnocení je v účetnictví sečtena hodnota technického zhodnocení a pořizovací cena majetku a dále odečteny oprávky. Nový odpisový plán je počítán z této hodnoty podělením počtu zbývajících měsíců z odpisového plánu. Doba odepisování není prodlužována, pokud není individuálně rozhodnuto jinak. Měsíční odpisy jsou zaokrouhleny na Kč nahoru.

 

Daňové odepisování je zrychlené.

Lis náleží do druhé odpisové skupiny.

 

Odepisování je zahájeno v následujícím měsíci po zařazení majetku.

 

Varianta 1

 

Účetní operace:

  1. V květnu roku 2015 si účetní jednotka pořídila lis v hodnotě 30 000 Kč. Doba odepisování 30 měsíců.

  2. V srpnu 2015 bylo k lisu přikoupeno přídavné zařízení v hodnotě 48 000 Kč

 

 

Účetní operace

Částka

v  Kč

MD

Dal

 

V roce 2015

 

 

 

1.

Pořízení lisu

 

 

 

2.

Zařazení lisu do používání květen 2015

 

 

 

3.

Účetní odpis červen - srpen

(i daňový prostřednictvím § 24 odst. 2/v ZDP)

30 000/30=1 000 x 3 měsíců

 

 

 

4.

Technické zhodnocení lisu srpen 2015

 

 

 

5.

Zařazení technického zhodnocení

 

 

 

6.

Pokračování v odepisování podle účetního plánu

 

 

 

 

 

  

Daňové řešení

 

Novela ZDP § 29:

(1) Vstupní cenou hmotného majetku se rozumí

f) hodnota technického zhodnocení podle § 33 odst. 1 dokončeného počínaje 1. lednem 2001 na hmotném majetku, jehož účetní odpisy jsou výdajem (nákladem) podle § 24 odst. 2 písm. v) bod 1, zvýšená o ocenění tohoto odpisovaného hmotného majetku; přitom odpisy pro účely tohoto zákona lze uplatnit jen do výše vstupní ceny snížené o dosud uplatněné účetní odpisy hmotného majetku podle §24 odst. 2 písm. v) bod 1.

  

 

Majetek

Pořizovací cena včetně TZ v Kč

Účetní odpisy v Kč

Daňové odpisy v Kč

lis

 

 

 

čekejte prosím ...
Hodnocení: 0.0/5 (0 hlasů)

Komentáře

Přidat komentář můžete pouze jako registrovaný.
Dnes je Po 16. 9. 2019, svátek má Ludmila

Průvodce Portálem 2019

Poradna

Diskuze

Dovoz

8.9.2019 20:09

při prodeji motorového vozidla jste nesplnil podmínku vlastnictví déle než 1 rok, dle §4 odst.1 písm. c) bod 2 zákona o daních z … více

Úhrada cestovních výdajů za obchodní partnery

5.9.2019 19:51

Živnostník uhradí letenku svému odběrateli, aby spolu navštívili továrnu v zahraničí, která vyrábí výrobky, které odběratel od živnostníka odebírá. Budou tam společně dojednávat … více

tabulka majetek - 180 - PCO majetek podle Vyhlášky č. 410_2009 SB.

30.8.2019 16:21

Děkuji za doplnění kolegyni Daně. V dvojknize je uvedeno správně - https://www.ucetni-portal.cz/pruvodce-ceskymi-ucetnimi-standardy-v-navaznosti-na-rozpoctova-pravidla-zakon-o-obcich-a-dalsi-pravni-predpisy-2019-vyresene-priklady-teorie-zamereno-na-obce-125-b.html Já tam text mám i v přehledech - zde https://www.ucetni-portal.cz/1-majetek-podle-vyhlasky-c-410-2009-sb-82-G.html více

Převodový můstek

Rekodifikace

Články ZDARMA

 

Autorský tým

GDPR

Naši partneři

Časopis účetnictví

Anketa

Líbí se Vám vzhled nového PORTÁLU?

Odreagujte se <<

Jak se rychle uvolnit

Jak se rychle uvolnit

Klid si nemůžete koupit, i přestože se na trhu nabízí spousta preparátů, které vám slibují jeho dosažení. Je to schopnost, kterou v základu máme všichni. Ne každý ji však umí používat. Pokud nám má účinně pomáhat, je třeba ji rozvíjet a trénovat. Začtěte se do tipů paní Radky Loji a uvolněte se. Katka více informací

Přečtěte si zajímavý článek od Neuvoo.cz, nového vyhledávače volných pracovních míst

Přečtěte si zajímavý článek od Neuvoo.cz, nového vyhledávače volných pracovních míst

Neuvoo je vyhledávač pracovních příležitostí, který shromažďuje všechny pracovní nabídky dostupné na internetu. Funguje podobně jako Google, jen pro pracovní nabídky. V současné době mají na stránkách okolo 400 000 volných pozic. Neuvoo funguje ve více než 60 zemích světa a z české stránky se návštěvník jednoduše dostane na ty ostatní. Během chvilky si tak můžete najít práci v Británii, Kanadě, jižní Americe nebo třeba na Novém Zélandu. více informací

Všeobecné podmínky Účetního Portálu | Informace ke zpracování osobních údajů GDPR | Kodex Účetního Portálu ke zpracování osobních údajů GDPR | Přidat do oblíbených

Přihlášení

Vyplňte e-mail a heslo, potvrďte kliknutím na tlačítko Přihlásit.

E-mail :
Heslo :
 

Zapomenuté heslo | Nová registrace | Bezplatná registrace